Om Vadsø Kvenfestival – Kväänifestivaali

Med kvensk og norskfinsk kultur i søkelyset. Vadsø Kvenfestival skal formidle en viktig kulturarv og styrke kvensk språk og identitet

En viktig kulturell festival

Kvenfestivalen – Kväänifestivaali er en kulturell festival som setter søkelys på kvensk og norskfinsk kultur i Varangerområdet. Festivalen ble arrangert for første gang i 2019, og vil fremover være en årlig begivenhet. Festivalprogrammet består av blant annet forestillinger, konserter, filmvisninger og live-musikk. 

Bakgrunn for festivalen

Ideen til festivalen hadde Ølli Jessen, eier av Utleieservice AS, som regnes som selveste «kvenfestivalens far». Utgangspunktet var å skape en arena for den kvenske identitet, og synliggjøre en kulturarv som er i ferd med å bli glemt. Fordi Jessen hadde lite kunnskap om kvensk kultur og språk, inngikk han et samarbeid med Vadsø museum – Ruija kvenmuseum for å planlegge festivalen til juni 2019. Senere ble også Kvensk språksenter Vadsø AS – Vesisaaren kväänin kielisentteri, Vadsø Historielag, Nord-Varanger Kvenforeningen og Vadsø bibliotek med på arrangørsiden.

Organisering av festivalen 

Siden 2021 har Kvenfestivalen blitt arrangert på lik linje med andre norske festivaler, og forening ble valgt som selskapsform. Representanter fra arbeidsgruppen ble valgt inn i styret, og vi hadde vårt første styremøte i november 2021. 

Det er arbeidsgruppen som setter opp det årlige festivalprogrammet.  

Ikon - snakkebobler

Ønsker du å vite mer eller vil du være med å arrangere en flott og viktig festival?

Send oss en melding så hører du fra oss!