Ragnhild Margretha

SANAT MUORILTA - ORD FRA MOR

SANAT MUORILTA - ORD FRA MOR

En utstilling av Ragnhild Margretha Taranger Krüger


Kunstneren Ragnhild Margretha Taranger Krüger setter opp sin bildeutstilling i Store Studio i Vadsø museum - Ruija Kvenmuseum sine lokaler under årets festival. Utstillingen åpner fredag 2. juni klokken 17 og vil være tilgjengelig under hele festivalen.

Maleriene mine er en del av utforskningen av min kvenske familiehistorie. Mine oldeforeldre/ tippoldeforeldre på morssiden kom fra det som nå er Finland. De reiste til Finnmark for å få et bedre liv. Her levde språket og kulturen deres videre i generasjoner- før fornorskningen nesten klarte å viske ut alle spor. 

Jeg husker min bestemor snakke finsk på kjøkkenet hjemme i Vestre Jakobselv når det kom naboer og slektninger på besøk. Jeg ble tiltrukket av dette mystiske språket, men lærte bare noen regler og fraser av min mor. Nå er det en kvensk vår på gang, folk vil ta tilbake språket, ta tilbake kulturen, gi den et nytt innhold. Jeg tilnærmer meg det tapte, kvenske språket gjennom å finne setninger jeg husker fra mor og bestemor, og noen fra meg selv, jeg er også mor. 


Jeg får hjelp av en 80 år ung mann, Trygg Jakola, til å oversette tekstene til kvensk. Ved å jobbe med disse setningene i bilder, får jeg dem inn i kroppen på en grundigere måte enn bare å lese i en bok. Bak ordene er det organiske mønstre som oppstår ved en intuitiv prosess med akryl og noen ganger collage og olje. Bokstavene er laget av gamle håndklær som jeg farger på forskjellige måter. 


Gjenbruk og håndverk er en viktig del av morsarven min. Både mamma og bestemor klipte opp gamle klær og vevde filleryer. De strikket, sydde, broderte og tovet. Jeg broderer også gjerne på bildene. Jeg lærer meg også kvenske sanger, og opplever det som en sterkt meningsfull handling. Jeg forsøker å si noe om identitet, tilhørighet og språk, som også gjelder langt utenfor det kvenske.